ORIGEN: http://dempeus.nireblog.com/post/2010/10/18/vols-coneixer-les-propostes-dels-diferents-partits-politics-per-a-latencio-primaria-de-salut
collectiu @ 01:11
Debat sobre política sanitària i Atenció Primària de Salut a Catalunya. Visions i propostes de cara a la nova legislatura. Va tenir lloc el 14 d’octubre a l'Auditori del Pati Manning, organitzat pel Fòrum Català d'Assistència Primària (FoCAP). Antoni Barbarà va assistir en nom de Dempeus per la salut pública i ens remet la següent crònica del debat.
Dempeus per la Salut Pública vam participar com a convidats des de la Fila 0 a l’ esmentat acte del FoCap. Una trobada que prometia i en resultava d’allò més oportuna amb la presència compromesa de l’arc polític català que concorre a les properes eleccions autonòmiques de 28 de novembre.
Amb un “cartell” de ponents que cal qualificar de rellevant va confirmar les expectatives i en va resultar un debat molt interessant i sobre el que sens dubte els amics i amigues del Fòrum Català Assistència Primària en Salut ens faran arribar, amb les característiques adients, el tractament informatiu. Un acte que FoCap va convocar, organitzar i desenvolupar. També van presentar un document anomenat: "En temps de crisi, més atenció primària". Des d’una Fila 0 ben nodrida i participada diverses entitats del sector vam participar a la fi de la primera ronda expositiva i vam poder plantejar una pregunta succinta (un minut !!), a la taula o a algun dels seus membres.
L’acte va començar amb la presentació a càrrec de la Presidenta del FoCap, Francesca Zapater (metgessa de família a l’EAP de Montornès-Montmeló) i amb la proposta de mètode i moderació a càrrec de Miquel Reguant, metge de família qui va actuar de forma magistral dosificant sàviament la necessària fermesa en l’administració de temps i els torns, amb les dosis d’humor i la flexibilitat que la fan viable.
Van ser 8 minuts, força exactes, per intervenció de cada Partit o Coalició. Per ordre alfabètic i responent bàsicament a un mateix guió- qüestionari , més o menys pactat prèviament:
1.- Punts clars -“forts” de la legislatura que s’acaba, 2.- Punts foscos-“febles” d’aquesta etapa, i 3.- Propostes de cada Partit al respecte de l’AP. Com veieu un exercici gairebé impossible en el limitadíssim temps pautat. Malgrat això i amb un considerable esforç de contenció, de disciplina i capacitat de síntesi tots cinc ponents es van esmerçar en les diverses explicacions, al seu aire. Penso, donat l’ interès i extensió d’aquestes intervencions, que la mateixa organització del FoCap ens farà arribar una mena d’acta o publicació per a informació general. Així doncs serem a l’aguait i receptius.
Al torn de preguntes, una per entitat, van parlar no menys de 8 organitzacions entre les quals d’infermeria, llevadores, o d’altres ben conegudes i amigues nostres com ara “e.criterium” (Olga Fernández), el CAPS (Pep Martí), la CUS (Carme Sabater) i per suposat Dempeus en nom de qui vaig intervenir per interpel•lar a la taula en general. La nostra entitat era representada a la sala per forces persones i vull assenyalar la força i suport que això suposa.
Com ja imagineu un minut dona per no massa cosa, tot i que vaig parlar de forma gairebé telegràfica i a més velocitat de la ja meva habitual... Mig minut per re- “presentar” un cop més la nostra jove i emergent associació tot convidant a visitar la nostra pàgina web. En aquesta identificació vaig assenyalar com a definitòria la nostra defensa ferma del caràcter públic del sistema públic de salut, la nostra lluita contra “qualsevol fórmula” de co-Re- pagament, i com les nostres anàlisis qüestionaven les celebrades virtuts d’allò “mixta” o complementari privat i públic dins el Sistema pel fet de possibilitar la “parasitació” dels recursos que essent públics es deriven a beneficis lucratius privats. Un preàmbul així de compacte ( o més) per passar corre- cuita a plantejar la pregunta (una !):
Quin és el propòsit, o compromís, de cadascun dels Partits presents a l’hora de canviar criteris pressupostaris de despesa en salut i pujar fins esmerçar el percentatge mig del PIB de la U.E. -15 ?? i dins la qüestió un annex... Quins percentatges de repartiment de recursos entre assistència primària, especialitzada - hospitalària (alguna intervenció les va qualificar de “secundària”), però també de salut mental o sociosanitària...? ...encara que la resposta pugui implicar parlar de fiscalitat i d’impostos...
La Olga d’e.criterium va incidir críticament sobre el tractament necessari d’una “veritable participació” dels usuaris i la ciutadania. El Pep Martí va preguntar quin percentatge es pensava dedicar a l’atenció primària. El Ramón Morera va defensar el document del FoCap en el sentit de criticar la darrera etapa del Departament i la seva orientació de decreixent suport a l’ atenció primària que ell va defensar com a porta d’entrada i condició dels sistema. Es va preguntar sobre el paper d’infermeria o de les llevadores a primària, etc.
Vull dir-vos que tota la taula va referir-se a la ronda de respostes a la nostra pregunta “pressupostària”. Com va manifestar a la cloenda el moderador Reguant (amb un to irònic que va provocar el somriure de la sala) tothom de forma unànime va proclamar la seva afecció, interès i prioritat per l’atenció primària. Uns van defensar l’acció de govern amb matisos i intensitats (els partit dels govern) i uns altres la van criticar, tot que de forma contrastada i molt mesurada (l’oposició).
Respecte del “co-re- pagament”, tema que Dempeus va tractar monogràficament a la Jornada de la foto, l’espectre va anar des del qui el nega i descarta frontalement com ICV/EUiA,o no el planteja com ERC i el mateix PP, fins als qui el consideren “a parlar-ne” encara que “no com a única mesura d’aportació al finançament o de correcció a la demanda” com PSC (que el te explicitat dins el seu programa) i CiU (que parla obertament de bonificacions o desgravacions fiscals per a qui subscrigui assegurances privades)... En general els quatre ponents i la ponent van fer intervencions políticament correctes i previsibles que ponderaven las bondats del sistema “català”. Un sistema que uns llegeixen en clau i voluntat d’universalitat i d’equitat amb un molt alta eficiència (en la que l’esforç, implicació i professionalitat de la primària és un fet demostrat) , i que uns altres en canvi ponderen en la excel•lència de la col•laboració públic- privada.
Tothom d’acord en que la dotació econòmica i pressupostària en salut és clarament insuficient i caldrà revisar-la a l’alça, així com unanimitat a l’hora de situar “les persones” al centre del sistema i reconèixer l’atenció primària com la més propera i decisòria dels processos assistencials. Un clima de correcció i cordialitat (potser fins i tot excessiu !?) i de voluntat de diàleg i pacte, que algunes intervencions als minuts finals van celebrar, o d’altres qüestionar com gairebé una entesa “supra-a-política” del sector. Va ser el moderador Reguant i alguna veu del públic (Joan Gener, Martín Zurro, etc) qui a les acaballes van ubicar i recordar la gran importància de definir model, delimitar competències i repartir recursos per primària versus hospitalària, així com de valorar l’enorme impacte que te sobre la sostenibilitat i finançament del sistema la despesa sanitària i la tendència mercantilista que pretén medicalitzar la vida i la mateixa salut.
Un acord final va ser el posar a disposició del públic i interessats els diferents programes en la seva vesant de salut i/o sanitat dels Partits polítics un cop s’hagin aprovat i publicat, cosa que alguns ja han fet i d’altres son a punt de fer.
Una trobada interessant on penso que Dempeus mitjançant, Cristina, Olga, Claudina, Montse, Zè, Josep, Ramón, Santi, Lluis, Toni... va poder escoltar i ser escoltat...que no és poca ni mala cosa, i encara més en temps para- electorals. Altres persones integrants de Dempeus eren el mateix dia i a la mateixa hora parlant, també de Salut Pública, a altres instàncies, com va ser el cas de l'Àngels Martínez Castells, la nostra Presidenta, persona especialment clara, nítida i compromesa en aquests debats.
Així va anar. O si més no de manera molt semblada i que totes les persones presents podran complementar, corregir, esmenar, ampliar... Dempeus !! Salut !!
Antoni Barbarà i Molina
No hay comentarios:
Publicar un comentario
Recuerda, tus comentarios 👍 me ayudan a mejorar, y a tí a consultar alguna duda. En mis textos, en las palabras técnicas, siempre intento poner un link que te lo explique, haz clic en la palabra y ya 😊
¿TIENES UN COMENTARIO PARA MI?